Bornholm igen

Det är med sorg i hjärtat vi kastar loss och siktar på södra Bornholm. Men vi vill ju ha med oss Bornholm och det börjar dra i Polentarmen…. Vi seglade söderut och efter lite diskussioner så hamnade vi i Nexö på sydöstra Bornholm. Inte den mysigaste hamnen men en av de större och väldigt mysig by så vi var nöjda. Vi var dock väldigt taggade på Polen och efter en snabb titt på DMI på hamnkontoret så tyckte vi det såg ut som perfekt vind att segla till Polen i morgon onsdag – men då skulle vi ju missa hela Bornholm. Mummel. Men vi tänkte inte så mycket mer på det och gick till banken för att växla till oss lite Euro. Bra att ha i Polen tänkte vi. När vi lite senare satt på ett cafe och njöt stadslivet så började jag läsa i vår nya hamnguide vi investerat i. (Komma’s Hanvelods) Vår gamla Komma är tre år gammal och det är en bibel när vi seglar i Tyskland och Danmark. Nu hade den nya utgåvan även med Polen och när handlaren erbjöd oss den för halva priset så slog vi till direkt 🙂 I alla fall – där sitter vi i solen och jag läser högt ur Komma hur man ska anropa “Kapitanat Port Kolobrzeg” när man anlöper hamnen. Spännande 🙂 Jag läser även vidare att i Swinoujscie så är hamnavgiften 30 zl per dygn. ZL ??? Men vi har ju växlat till oss EUR. Hur dum får man vara? Magnus går genast in till banken igen men kön är löjligt lång och det är varmt och svettigt. Så vi skiter i det. Vi handlar lite mat och går på på stan ytterligare en sväng. När vi kommer ner i båten och jag står och plockar i maten så är det Magnus tur att läsa högt ur Komma. Det står att han som kapten måste klarera in hela båten och jag som manskap måste stanna kvar i båten under denna tiden! Dessutom måste han har förberett en komplett “Crewlist”. Inte så jobbigt med tanke på att vi är bara två ombord. Men jag får lite hemska flashbacks från sist jag var i Polen. Det var 1987 och jag var på orkesterresa i Polen och alla kom genom tullen galant utom jag och trummisen Terje som hade norska pass, och därmed tillhörde Nato…. Man hade sökt gemensamhetsvisum för hela gruppen och bara antagit att alla var svenska medborgare. Vi satt faktiskt inlåsta ett tag innan de släppte in oss och som 17-åring så tyckte jag detta var mycket obehagligt!!!. Men jag släppte detta väldigt fort när Magnus upplyste om att Komma dessutom rekommenderade att man tog med sig gott om Polska Zlotty eftersom mängden uttagsautomater var lite med noll….. Jag tittade på klockan och konstaterade att banken stängde om fem minuter och jag tittade på Magnus och sa -Spring! 10 minuter senare var Magnus tillbaka med Polska pengar på fickan och vi började fundera på mat för de kommande 55 distansen. Men jag ville ändå ha en bättre väderprognos så vi köpte ett dagspass med internet. Bara för att få se att i natt kommer det in 13-15 NV med byar upp till 18 m/s och det blir inte bättre på torsdag – VA?? Vad hände med 7 m/s??? Så nu har vi lutat oss tillbaka och konstaterat att vi ska på cykeltur på Bornholm i morgon! Sämre kan man ha det 🙂

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *