Polen – här kommer vi!

Jag hörde hur Magnus gick upp men kände att det var okristligt tidigt så jag vände mig om och somnade om. 15 minuter senare kom Magnus och puffade på mig. Titta på väderprognosen säger han. Va?? Vad?? Nu?? Vad är klockan? Hon är 05:15. -Är du inte klok!! Men jag tittade på väderprognosen och såg skitvädret som skulle komma in de kommande dagarna från och med onsdag eftermiddag. Vi skulle få 8-11 slör till Kolobrzeg i Polen med toppar på 14. Mummel.. jag har hört den förut. Men denna gången var det slör så jag hoppade ur kojen och vi gjorde klart båten för 58 distans över Östersjön. Strax innan 06 gled vi ut genom pirarna i soldiset och möttes av ett platt vatten. Vi möttes även av en annan skön syn! Vi mötte hela Tall Ships race som var på väg till Finland. Mäktigt i morgonsolen. Det var minst 40 skepp som rundade Bornholms södra udde och vi skulle såklart korsa deras väg. Så det blev lite kryssande mellan skeppen men självklart väjer man gärna för sådana skönheter som Götheborg 🙂 Vi hade tagit beslutet att motorsegla ner så fort som möjligt för att inte hinnas upp av den kommande kulingen så jag propsade på två rev i storen och till det hade vi full genua och motorn på som stöd. Efter en timme insåg vi att detta skulle gå fort. Vi låg och snittade mellan 6-7 knop och när vinden kom ikapp oss så gjorde vi faktiskt även 8,7 i en nerförsbacke men då hade vinden ökat så vi bara hade en lite näsduk av förseglet ute och det enormt skönt att vi hade revat i tid. Det var väldigt gungigt och jag kan säga att nu förstår jag vad man menar med att Östersjön har fyrkantiga vågor. Löjligt oregelbunden sjö. Zlatan styrde säkert hela vägen och vi har en fantastiskt sjövärdig båt. Hon mådde mycket bättre i sjön idag än när vi gick mot Anholt. Magnus gjorde det mesta av vakthållandet och jag låg och vilade ryggen nere i salongen. I bland har man det bra. När vi närmade oss Kolobrezeg hamn så ropade Magnus upp hamnkaptenen efter alla konstens regler och möttes av. …. rasp i rasp i rasp i rasp 165 grader…. rasp rasp. OK sa Magnus och bekräftade 165 grader och sa att vi var på gång in…. Var det allt och hade han verkligen pratat med oss??. Arsch tyckte vi och körde på. Vad ska han göra. Stoppa oss?? Att ta ner storseglet blev en guppig historia och Magnus fick leka lite akrobat på däck. Vågorna låg mellan 1 meter och 2,5 så det blev lite berg och dalbana. Dessutom mötte vi en vikingabåt, två piratskepp och en militärbåt. Vad i allsindar skulle de ut i dessa vågor och göra – men de var smockfulla med turister och båtarna gick ett par hundra meter utanför vågbrytarna och sedan in igen… Ja, ja det är ju tur att vi alla är olika. Magnus gjorde ett fint surfjobb in i hamnen och det stod faktiskt fullt av personer på piren och många av dem vinkade till oss. Jag gjorde misstaget att vika tillbaka – och helt plötsligt vinkade hela piren till oss… Pinsamt… Kl 15 var vi tillagda och klara i den fina lilla marinan. Vi blev anvisade en plats och tre personer tog våra tampar och hjälpte till. Det är lyx det!! Fina flytbryggor med pontoner att gå ut på. Det kostar 40 zl att ligga en natt och det är ca 80 sek. El kostar 10 sek och ska enligt uppgift räcka hur länge som helst. Vilket ställe vi hamnat på!! Då skulle Magnus bara klarera in. Vi möttes av ett gott skratt av vår svensk/polske båtgranne som förklarade att det gör man inte längre. “Vill de kolla upp dig så kommer de till dig” Och var så säker – de har koll på dig, sa han. Jasså?? Men när vi tänkte efter så visste faktiskt hamnvakten vad båten hette innan vi sagt det när vi betalade hamnavgiften…. Vi tog oss en promenad och satt på dyraste stället på stranden (tror vi) och tog oss en ankomstöl. Den kostade hela 16 sek och var väldigt god!!. Väldigt trevlig strandpromenad med massor av trevliga människor och trevliga aktiviteter. Ni skulle de de lekplatser som fanns överallt. Det var skrattande och lyckliga barn runt om oss och vuxna karlar som körde förväxta trampbilar runt om på parkens gångstigar. Riktigt riktigt mysigt. Här har Sverige att lära! Man kan ju säga att det hänt en hel del sedan jag var här för ett kvarts sekel sedan. Vi fick i oss en liten middag också. Magnus hittade så klart något halvt knä med tillbehör och jag en gratinerad schnitzel. Magnus knä betalades i vikt och hans rätt kostade hela 80 sek. Jag klarade mig på mer moderata 24 sek 🙂

130710_7530 130710_7535 130710_7549 130710_7562 130710_7597 130710_7630 130710_7677

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *