En helg på landbacken

Denna helgen är vi ju Nannylösa på grund av riggbytet. Magnus gav sig dock ut på böljan blå på gubbsegling. Fast frågan är om man kan kalla det segling när de färdas i motorbåt. Gubb-båtning kanske??? I vilket fall som helst så försvann Magnus ut genom dörren vid nio-tiden i lördags och åkte upp till Björholmen för att tillsammans med Roger och Mats ta Dory ner till Källö-Knippla. Med tanke på alla SMS som droppade in under dagen och kvällen så verkade det som de hade riktigt trevlig med bastu och allt.

Jag har ju en stående inbjudan från Kaptenskan på Happie och dessutom så hade jag en inbjudan från Ann-Sofie att tillbringa kvällen på Ripasso. Men jag hade bestämt mig för att hålla mig hemma och pyssla lite. Men jag ska erkänna att det var med mycket tandagnissel och vånda. Speciellt när vädret bjuder på högsommarvärme…. Men eftersom jag inte haft en helg hemma sedan mars (tror jag) så prioriterade jag det. Och vad tror ni jag gjorde då??? Jo självklart fixade jag med båtprylar.

Jag började med takskivorna och listerna som vi monterat ner för att komma åt maststöttan. Ett par av dem hade tråkitgt nog gått sönder så det var bara att ta fram lim, klämmor och tvingar och lappa ihop dem. Än en gång skickade jag en tacksam tanke till vår salige “morfar Bertil” som hade så många käcka prylar i sitt garage som vi fick ärva. Nu hade jag ett par kraftiga “nypklämmor” som gjorde susen.

130907_8899

Sedan tog jag tag i de sju skjutluckorna till bokhyllan i salongen. Jag sågade till dessa precis innan semestern men längre kom jag inte. De var lite för stora och nu fick jag slipat till dem och borrat ett hål i dem för att enkelt kunna skjuta dem i sidled. Under helgen har jag nu dessutom lyckats lacka dem två gånger på varje sida. Jag räknar med att jag behöver slipa och lacka framsidorna i alla fall två gånger till innan jag är nöjd.

130907_8898

Vi har ju också heltäckningsmattor…. Både bra och dåligt. Det är varmt och gott om fötterna men samtidigt samlas där en massa skit. För att inte tala om hälften av all sand som en gång fanns på Anholt…. Nu byter vi ju dessa mattor ofta men nu var det dags för matttvätt. Eftersom solen visade sig från sin bästa sida hängde jag upp mattorna på staketet och sköljde av dem med vattenslangen för att sedan gå över dem med borste och massor av grönsåpa. I ett anfall så åkta alla kapoc kuddarna samma väg- Och det kan de behöva efter allt saltvatten som de badat i under sommarens seglingar.

130907_8894

De avlånga radarreflektorer vi satte upp 2011 i riggen hade redan börjat se sina bättre dagar (redan…!!!) När vi var och satte filmen i toppen på den nya riggen såg vi att det stod en hel del vatten i rören till reflektorerna och då tog vi helt enkelt hem dem. Kajsa har ju påpekat sådär 22,5 gånger att dessa inte är bra nog och att de int eär godkända på havskapseglingar – men vi har ändå bestämt oss för att sätta tillbaka dem. Så jag monterade isär dem rengjode och gav dem en ny omgång sika. Nu ska jag även säga, så att alla kan vara lugna,  att det kommer dessutom sitta en ny Ecomax radarreflektor i riggen när Riggarna är klara med masten. 😉

Sedan blev det faktiskt lite fönsterjobb också. Huset får ju trots allt ha liiiite tillsyn. Carl har fått i jobb hemma att skrapa och måla alla våra fönster och denna helgen har han gjort ett jättejobb. Dessutom fixade vi lite nya silikonlister till hans fönster i gillestugan så det kalldrag han har fått stå ut med hela förra vintern nu är åtgärdat.  Och så var lördagen över….

Söndagen började med en närkamp med spinnackerbommen. Vi har ju inskaffat en nyare modell men vi vill även kunna använda den gamla eftersom vi nu också har ett kutterstag. Och den gamla har suttit bom fast och varit totalt igensaltad. Så med borrmaskinen som främsta vapen borrade jag upp de gamla popnitarna och med lite lagom, läs: väldigt mycket, våld fick jag loss ändrna och la dem in en hink med vatten och Yes innan jag monterade isär dem. Så nu ligger allt väl ingottat i olja och så får det ligga ett par dagar i väntan på återmontering.

  130908_8887 130908_8889 130908_8891Även lite teakarbeten fick jag till. Dels de nya hållarna till “lunch juggsen” blev tillslipade, Nannyanpassade och oljade samt att jag tog mod till mig och tog fram handöverfräsen. Jag byggde ju en “styrpall” i våras och nu fräste jag ett par spår i benen på denna för att fylla dessa med en silikonrand för att förhindra repor och se till att pallen står still. Men det satt långt inne. Jag använder som bekant mer än gärna allt av arbetsmaskiner som finns men handöverfräsen tycker jag är rent ut sagt obehaglig. Så det krävdes lite lagom övertalning av mig själv och dessutom lite träning på andra trästycken innan jag vågade gå attackera pallen.

Och ungefär samtidigt som jag landade i soffan kom Magnus in genom dörren –  och vi är båda nöjda och glada efter en trevlig helg. Trots att den för en gångs skull har tillbingats på var sitt håll.  Om vi nu har tur så får vi tillbaka Nanny redan på fredag – gissa om vi håller tummarna för det….. Men kort och gott kan man ju konstatera att man överlever en helg på torra land – bara man har båtprylar att pyssla med…

Bookmark the permalink.

2 Responses to En helg på landbacken

  1. Pingback: Spinnakerbommen blev en spirbom - Nanny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *