Nu är det säsong! – eller??

Fredagen kom med spöregn och självklart blev allt genomblött under transporten över bryggan. När vi fått stuvat in allt under kapellet och värmen spred sig långsamt så började vi jobba direkt. Magnus monterade batteriet i vindmätaren och parkopplade mottagaren och sändaren. Jag började sätta lite av smyglisterna i taket som äntligen fått sitt tredje lager lack men det visade svårare än svårast. För när de fina små kopparspikarna kommit igenom innertaket så finns där bara stenhård plast. Och mitt minsta borr på 1 mm gjorde för stort hål så spiken ville inte fästa. Så jag lade helt enkelt det jobbet åt sidan och gav mig i kast med dörren framför frysen och väggen bredvid frysen. Döm om min förvåning när de passade precis. För en gångs skulle hade jag mätt rätt 🙂 Fast sedan dog arbetslusten ut och vi åt lite god mat och tog oss fredag i soffan i lugn och ro.

På lördagen vaknade jag av regn på rufftaket. Rätt mysigt när man inte ska någonstans. Vi hade faktiskt lite planer på att ut och röra på oss men när vi hörde att Ester eventuellt skulle till Hönö så lade vi alla planer på is. Och vi har också en rätt diger “att fixa lista” som vi bör ta oss igenom innan mars är slut och vi ska flytta till Björholmen. Förmiddagen använde vi till innearbete. Bland annat monterade jag nu dörren framför frysen med gångjärn och spärr. Jag blev löjligt nöjd över hur snyggt det blev. Jag var glad att jag bestämt mig för att göra en stor dörr över båda “hålen” och inte satsat på en låda och en dörr. Fast det hela är ju inte lackat mer än en gång ännu – så det är inte klart. Sedan fick jag också grabbräcket framför spisen på plats och för att luckorna runt spisen då skulle passa så fick jag bygga om dessa lite. Magnus fortsatte med sitt elarbete och drog el mellan frysen och elpanelen. Än en gång fick han tömma hela stuven på styrbords sida. Tänkt att det kan rymma så mycket grejor där nere…. Nu kan vi i alla fall starta frysen enligt alla konstens regel. För att kabeln inte ska risker att hamna i kläm när vi drar ut draglådan till frysen så drog Magnus kabeln i en vattenslang. Det blev väldigt bra.

Därefter blev det båtsäsong på riktigt för Ester kom tuffande in i hamnen. Vi tog bara ett snabbt prat för Magnus skulle upp på högre höjder. Iförd den nya klätterselen gick Magnus upp i toppen på masten och monterade vin(d)mätaren och jag säkrade med storfallet. I höstas, innan masten monterades så satte jag reflekterande och fluorescerande film i toppen. Tyvärr har denna inte suttit fast så bra i vinterstormarna så Magnus fick riva bort delar av den. Sedan satte han också en tunn lina mellan fotstegen i masten placerade över vantspridarna. Vi upptäckte direkt efter att vi fått den nya riggen att storfallet har en grinig förmåga att sno sig runt maststegen. Nu testar vi som sagt med en lina för att förhindra detta – vi får se om det räcker. Vi vill helst inte behöva dra snören ut till vanten, eftersom det ser så rörigt ut, så vi får se om detta hjälper.

Sedan blev det varm glögg i Esters sittbrunn. Trots att jag haft på mig min varma overall så var jag riktigt kylslagen. Men nu är det i alla fall säsong konstaterade vi (glögg kan man dricka oavsett säsong 🙂 ). För nu satt vi tillsammans med Per o Kajsa i en sittbrunn. Och då kan man ju inte göra mer än att må gott. Fast vi hade lite jobb kvar att göra så efter en stund tackade vi för oss och gick tillbaka för att dra den sista elen för dagen. Strax efter 18 kom Per o Kajsa på middag och jag slängde ihop en gryta i tryckkokaren. Jag har ju inte testat denna på gasol innan med det var ingen större skillnad. Jag blir bara mer och mer imponerad av den lilla grytan för med minsta ansträngning så bli det ju jättegott. På kvällen avhandlades allt möjligt i båtväg men framförallt planerna på segling till London i sommar. Det kan ju faktiskt bli så att Nanny och Ester (och Ada) kan dejta lite på vägen till och från den Engelska huvudstaden. Men som vanligt så är det väder och vind som styr det mesta i båtvärlden och det viktigaste är att vi alla har inställningen: Vi tar det som det kommer. Jag skulle ju också skryta lite och visa hur fint dörren framför frysen gick att öppna, att man sedan kunde dra ut frysen och enkelt komma åt den…. Men tror ni jag hade provat hela proceduren innan? Det borde jag ha gjort för nu när jag skulle visa mig märkvärdig så upptäcker jag att dörren slår i trappan och då går inte frysen att dra ut hela vägen. (åh, vad trött man blir ibland…) Lösningen blir att jag måste backa ett steg i arbetet och göra en mindre dörr med en låda under. Så som jag hade tänkt från första början. Gör om och gör rätt. Som vanligt….

Söndag regn och vind…. Nu funderade man en omgång till på det här med att det är säsong. Jag ska villigt erkänna att jag inte direkt var avundsjuk på Ester när de tuffade ut i strilande regn och snålblåst. Fast… Jo… lite. Men det gick fort över för Tony och Sofia tittade inom och fick sig en genomgång på vad vi gjort i vinter – såhär långt. Alltid kul att se dem. Därefter tog vi paus och åt en lång och god brunch samtidigt som vi fick med oss målgången på Vasaloppet.

Magnus fortsatte sin ändlösa resa i ellandet (läs eländet) och kopplade lite för autopiloten. Bland annat en 20A säkring och ett nytt sätt att ladda fjärrkontrollen mm mm. Jag tror att han nu aldrig mer vill se en elkabel. Men den lyxen lär han nog inte få misstänker jag. Jag, som VVS-ansvarig, satte igång att byta toaletten. Phu…..huuuuu….. När jag väl fått bort den gamla och Magnus langat ut den på bryggan så fick jag sanerat en bra stund. Men efter det fick jag nu plats att borra hålen genom skotten för duschslangen. Så tro det eller ej. Nu är duschen klar. Ja, eller nästan, som vanligt. Det som saknas är nu filtret till pumpen som ska suga ur vattnet, men det är bara en liten teknikalitet. Och nu sitter även den nya toaletten sitter på plats. Vi var två rätt mörbultade personer som åkte hem sent på söndagseftermiddagen. Denna helgen har vi lyckats stryka 6 punkter på vår “att fixa innan avseglingslista” Det är bra jobbat!! Och visst är det säsong – det är ju mars 🙂

motvilligt med på bild, listsnickrande och med pannlampa och allt….bild 1

Välskyddad elkabel, i vattenslang
2014-03-01 11.26.56

Jobb på höga höjder. Klätterselen var riktigt bra enligt Magnus
2014-03-01 13.59.06Selfie från masttoppenbild 2 Här ser man dörren med jalusipartiet i – som synes inte färdklackad ännu.2014-03-02 10.55.23Men jag min idiot – hade ju inte testat att dra ut frysen när dörren var monterad. Här ser man hur den slår i trappan. En grinig centimeter åt fel håll. 2014-03-02 10.55.40Grabbräcket framför spisen
2014-03-02 10.56.26 Även navigationsbordet är tillbaka på plats och vi har nu delat på det så att det sitter med två pianogångjärn istället för ett, som tidigare2014-03-02 13.14.33I och med det andra gångjärnet har vi nu fått en fast avställningsyta som inte påverkas av navigationsbordet – detta är ett tips som vi snott från Rasmusen Courage som vi träffade i Limfjorden 2012
2014-03-02 13.14.54

Bookmark the permalink.

4 Responses to Nu är det säsong! – eller??

  1. Pingback: Årets premiär « Ester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *