Nu går det framåt

Precis när jag lämnade jobbet i fredags gick solen i moln och regnet slog till. Typiskt, efter en hel arbetsvecka med fint väder så ska skitvädret dra in fredag eftermiddag! Men vi var vid gott mod och när det var uppehåll mellan skurarna bar vi alla grejor ombord samt att Magnus “dunkade” 20 liter vatten. Ingen av oss var särskillt hungriga utan vi hade köpt ett gott bröd och bestämde oss för att värma lite gulaschsoppa. Vi gillar ju gulaschsoppa och våra favoriter är Felix och Willys egna men i fredags rotade jag fram Knorr ur gömmorna. Jag hade köpt denna för att dess burk var lite större. Ingen hit! Låt bli, helt enkelt. Den var med pasta och själva känslan var mer tjock minestronesoppa. Nä, den får vara. Men det gick ingen nöd på oss utan vi pysslade lite. På kvällen och natten så dundrade stormen in och när jag gick och lade mig så stod vindmätaren till stora delar över 25 m/s. Det blev en rullig och gungig natt. Vi har sovit i båten på Hönö många gånger i riktigt starka vindar men vi har aldrig rullat och gungat på detta sättet. Så vi var rätt trötta när Magnus alarm gick igång redan 07 på morgonen. Han hade radiokurs hela dagen och de skulle få prova på “liveanrop” och annat nyttigt . Detta gjorde att jag fick mig en helt egen dag i båten. Inte helt fel faktiskt. Det är lite mysigt att bara pyssla för sig själv. Jag startade dagen med att fortsätta bygga på inredningen runt frysen. Tänk att saker kan ta så lång tid…. Men mycket av jobben måste göras hemma så det blir att släpa träskivorna fram och tillbaka. Nu fick jag ungefär hälften på plats. Både sidostycket och luckan under frysen fick jag på plats men dörren framför frysen gick jag bet på. Mest på grund av att gångjärnen låg kvar hemma i garaget 😉 Jag hittade ett gammalt ölflak ute i stuven i sittbrunnen och med den kunde jag bygga en “plugg” till den sista skivan. Utan denna skivan så kommer det trilla ner saker bakom frysen när vi drar ut den och det lär bli ett stort irritationsmoment om jag inte fixar det med en gång.

Inget vi rekommenderar…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Barnmat?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kartongplugg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Över köket har vi en två meter lång ledlist. Dess ljus är jättebra men blir lite starkt när man sitter i soffan. Därför monterade jag en L-list framför och det blev verkligen ett lyft. Magnus kom också med den ljusa idén att klä insidan av listen med aluminiumtejp som reflekterar bra och det blev som sagt väldigt bra.  Solen sken för fullt på utsidan och jag tog en lång lunchpaus och gick och käkade lite med svägerskan Anna. Vi hittade både sol och lä så det var jätteskönt att sitta ute!! Premiär för det i år. Mer sådant! Massor mer sådant!!!

Gott med lite sol 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efter lunchen tog jag tag i dagens stora jobb. Såga till och montera trallen på golvet i toaletten. Det tog resten av dagen och med en liten handsåg, mycket måttande och med en värkande rygg och rumpa som resultat. Men det var det värt! För även detta blev väldigt bra. Skönt att det flyter på lite ibland. Nu ska den hem, pluggas och slipas. Trallen saknar också en list som var för svår att få till med bågfilen som får fixas hemma vid tillfälle.

När Magnus var klar med radionörderiet, Jo, jag är ledsen att säga det men han börjar mer och mer trilla in på olika radiodetaljer och börjar luta åt nördhållet, så gav han sig i kast med Watermakern. Vi monterade den i höstas och allt var klart för att köra igång förutom den lilla detaljen att det skulle kopplas på en trevägskoppling precis innan vår saltvattensfotpump i köket. Självklart denna sitter illa och trångt till och i kombination med kalla och stela slangar så gjorde allt högsta graden av motstånd och resultatet blev en Magnus med blödande och blåslagna händer. Fast det gick bra efter ett par vändor och förbannelser. Det var med spänd förväntan som Magnus tryckte på knappen och maskinen hoppade igång. De första minuterna visslade och stånkade  den något hemskt men så fort alla slangar var vattenfyllda så gick den ner till ett mer rimligt arbetsljud. Fast den “drar och bonkar” lite när kolven går ut och in. Eftersom den var konserverad så skulle den gå i 20 minuter innan det kom rent vatten så vi väntade 30 minuter och tog varsitt glas och smakade. Det smakade ingenting direkt… Det ska sägas att den producerar inte så mycket vatten. För att få en liter vatten får den hålla på i strax över 11 minuter vilket ger ca 5,5 liter i timmen. Om vi kör den en liten stund varje vecka så behövs den inte konserveras mellan vilket göra att vattenförlusten inte blir så stor. När jag körde igång den på söndagsmorgonen igen så fick den gå i fem minuter innan jag smakade och kopplade vidare vattnet till tanken. Det ska räcka med tre minuter enligt instruktionen men det är bäst att var lite försiktig i början.  Så enligt Magnus så har han dunkat färdigt vatten nu 🙂

Söndagen gick till att byta olja och oljefilter för Magnus och jag fick fixat färdigt med våra nät över våra kojer. Sedan fick vi plocka ihop väldigt motvilligt och åka hem. Nu ska vi bara byta dieselfilter och få tillbaka vindrodret också så är vi färdiga för säsongen 2014. Nästa helg ska vi på 40års kalas ute på ön, men helgen efter det hoppas vi ska bli stormfri så att vi kan börja röra på oss.

Vårt stora paket med Vhf, Epirp mm har nu i alla fall lämnat England och i fredags spårade vi det till Danmark så om vi har tur så får Nanny en stor fin present under veckan.

Jag fyndade förresten när jag var en sväng till Hjertmans. Vi behöver ju dubbla genuatravare nu när vid har två förstag. I en fyndlåda hittade jag två st som såg bra och och eftersom de var på rea så var priset diskuterbart och vips fick Nanny nya fina genuatravare för bara ett par 100:- lappar. 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Fin utsikt på morgonen! Mer sol till folket!!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *