Hetslag i Leeuwarden

Vår vana trogen lämnade vi kaj kl 09:00 och smög fram mot bron i Dokkum. Efter fem minuter kom en sömning dam ut från ett bostadshus. Hon promenerade i sakta mak bort till hamnvaktens lilla hus och därefter gick hon bort och öppnade bron. I lagom sakta mak. Och vi blev inte stressade alls av hennes tempo! Det tyder på att semesterron nu har anlänt!. Strax efter Dokkum kom ett par broar och helt plötsligt så dinglade det en träsko i luften framför brovaktarbyggnaden. 3€ åkte i skon och när vi och Ada kommit igenom så cyklade han bort till nästa bro och öppnade den också. Fascinerande jobb! Och med tanke på alla broar vi hade tagit oss igenom utan att betala en krona så kändes detta klart överkomligt. Nästa bro gäng kostade 5€ och för att komma in i Leeuwarden åkte vi på 7€. Snabb prisökning måste jag säga. De sista dagarna har vi endast gått ca 15 M per dag och man skulle ju kunna tro att det skulle bli långtråkigt. Men nej, det händer något hela tiden. Och framförallt är miljön så olika från dag till dag. Hörs det att vi har blivit kära i Holland? Vi är så glada över att vi blev inspirerade av Adventure att göra denna resan och att faktiskt ta oss tid i kanalerna. När vi kom till Leeuwarden drabbades vi av stora beslutsångesten. Det var så många långa och gröna kanalkanter vi kunde lägga till vid så vi visste inte var vi skulle börja. Där det såg som bäst ut – verkade det som om det skulle byggas ett festivalområde men vi lade till där ändå. Men det var då vi insåg att Adas köl ställde till lite problem för oss. De kom helt enkelt inte in mot gräskanten – de stack för djupt. Så vi flyttade oss – typ tre gånger. Det gällde dessutom att ha koll uppåt, för träden hängde ner över kanalkanten och begränsade segelbåtstilläggning. Samtidig så hade hettan lagt sig över oss och det var tokvarmt. Till slut så la vi Ada utan på Nanny och Nanny fick agera kanalfender. Nanny är inte bara en bra oceanbåt – det är även en bra kanalbåt!.

Efter att kollat in stan sitter vi nu i lugn och ro och inväntar dagens middag på Ada. Eva har placerat sig på badbryggan och kyler fötterna. Det är så nära bada vi kommer. Vattnet är JÄTTEÄCKLIGT. Men det hindrar inte de Holländska barnen och ungdomarna från att bada vilt mitt i kanalen när båtarna kommer och går!

Och i kväll ansluter Lotta, Magnus andra fru…..(Jo, han är tålig  och fixar två fruntimmer ombord) Bubblet ligger på kylning och jordgubbarna är inhandlade på torget 🙂

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *