Amsterdam – kallt som s-t-n och hett som f-n

Vi tog färjan in till stan. Gratis 🙂 Regnet strilade ner och gjorde sitt bästa att förstöra vårt humör men det var inte vädret som var värst denna dag i all trevlighet. Vi skulle nämligen lösa ut Lottas tågbiljett. Den var betald och klar och skulle bara hämtas ut. I Sverige gör vi ju detta genom att gå till stationen och använda en automat. Skriv in din kod och du får din biljett i handen. Tänk om livet vore så enkelt!! Magnus ställde sig i kö på Tickets & Services medans jag och Lotta testade en av självservicedatorerna som stod på rad – men där kunde man bara se beställningen. Inte skriva ut den så det var bara att stå i kö en bra stund innan det blev Lottas tur. Lotta angav sitt ärende men tanten i kassan såg bara dumt på henne. – Detta är en utrikesbiljett!, Ja…och…..tyckte Lotta. – Då måste du lösa ut den på den internationella avdelningen, förstår du väl. Det sista sa inte tanten men hela hon utstrålade förakt över hur dumma vi var. Så vi lommade bort i riktningen hon pekat ut och hittade en överfull biljettsal. Det var kö till nummerlappsautomaten. Där stod nästa två tanter och delade ut nummerlapparn när man angett sitt ärende. Lotta fick en nummerlapp med kommentaren – Detta tar minst två timmar. VA? Men men varför kan man inte skriva ut dem på självbetjäningsdatorerna.- Nej det går inte, men har du inte en skrivare hemma? så kan du skriva ut den där!?!? Jo, svarade vi alla tre i mun på henne – visst har vi det men den är i SVERIGE! Det fanns inget annat att göra än att ge sig ut på stan. Och det var ju inte det värsta. Men det var kallt och rengingt så det fick bli ett par värmande stopp under dagen. Bland annat hade vi pannkaksfrossa tillsammans med Per o Kajsa.  Två timmar senare var vi tillbaka på järnvägsstationen. Tio nummer kvar tills Lottas tur! Det kändes bra. Sedan undrar man  ju hur effektivt det är när 6 av 24 kassor är öppna. Folk låg och sov både till höger och vänster – för att få lösa ut sina tågbiljetter. Inte klokt! Lotta fick till och med visa passet för att få ut biljetten till Köpenhamn…. Vid femtiden sammanstrålade vi alla sju för en avslutningsmiddag med Lotta. Och vilken avslutning det blev. Mitt på värsta turistgatan tog vi en Argentinsk restaurang och vi fick toppmat! Längesedan man fick en sådan köttbit på en restaurang. Efter många kramar såg vi till att Lotta kom på rätt vagn så drog vi oss tillbaka till marinan. Kl 22 gick vi upp till restaurangen för att se på fotbollen. Förra gången vi såg på fotboll höjde vi medelåldern. Denna gången sänkte vi den. Andres jämförde det med att se på Cafe Sundsvall på TV. I alla fall var engagemanget lika stort…. men fotbollsmatchen var verkligen tråkig och efter förlängning så förlorade Holland på straffar. Men själva restaurangen var mysig. Vin och öl kostade 1€ dessutom bjöds det friskt på tärnad ost, kall falukorv (typ) och diverse kex där allt doppades friskt i senap. Vi var extremt trötta när vi kröp i säng vid 01 tiden.

Torsdagen mötte oss med strålande sol och hetta! Vi tog oss en heldag inne i Amsterdam men satt denna dag mest på uteserveringarna i skuggan och pustade. Tur att man köpt en hatt! Tropiskt varmt. Tänk vad fort det vänder. Nu ska det tas beslut om vart det fortsatta färden ska gå. Magnus har ett visst intresse av att vi tar oss till Niemegen i nästa vecka. Ska vi fortsätta söderut till Belgien eller ska vi gå över till England. Vi svajar fram och tillbaka från timme till timme. Men vi har insett att det blir varmt ett par dagar nu och det är det jobbigt med kanaler så just nu lutar det åt att vi går ut till Ijumiden – till havet – och den stora stranden som finns där. Det är nog lite baddags för oss tror vi.  Och vi har inte bråttom. Vi har fortfarande mer än fem veckor kvar innan vi ska infinna oss på jobbet.  Just nu lagas det middag i Nanny för ikväll är det sista kvällen med Ada. Ester lämnade vid lunch och ligger i Ijumiden och inväntar rätt väder för att sträcka över till England. Ada vänder hemåt tidigt i morgon. Så här i Amsterdam splittrades vår eskader 🙂

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *