//WL2K 150618 – Corryvreckan och Jura

Idag gick vi upp tidigt och lämnade vår boj på Oban, där vi legat inblåsta i nästan två dagar, redan 05:30 på morgonen. Tanken var ju från början att vi skulle gått norrut och besökt Tobermory, Eigg, Rum och Skye men vi är så in i bänken stentrötta på regn, kyla och blåst så nu ställer vi kosan söderut – dock i lagom fart.
Magnus hade räknat noggrant på tidvattnet och vi prickade slack, när strömmen vände till medström, i sundet vid Luing och sedan forsade vi tvärs Corryvreckan i hiskeliga 13,6 knop! (TRETTON KOMMA SEX KNOP!!!) Då hade vi dubbla rev i storen och bara en lite flik av genuan ute och det blåste runt 12 m/s. Motorn var dock på, för säkerhets skull, utan att växeln var i. Medströmmen var hela 6,7 knop och det var klart att det bet till i magen. I vanliga fall är det riktigt, riktigt bra när Nanny seglar i 8 knop!!!
Redan vid 11-tiden surfade vi in i viken utanför destilleriet på Jura och tog en besöksboj. Först hade vi tänkt att ankra men det blåser hela tiden upp till 12-13 och mer i byarna så det får vara värt de pengarna. Hamnavgifterna här är för övrigt helt hiskeliga. En boj kostar mellan 150-250 sek för en natt och vill du in i en marina så får du räkna med minst 350-500 kr och då ingår inte el!

Bredvid destilleriet ligger ett litet hotell som erbjuder duschar till båtgäster. Vi tog gladeligen detta erbjudande och betalade 2£ för en SKITKALL kall upplevelse eftersom det inte existerade varmvatten. Inte heller ville hotellet och baren dela med sig av sitt wifi utan hänvisade till ett “service center” 1,5 km bort. Sagt och gjort. Nyduschade men kalla så promenerade vi oss varma bort till service centret bara för att finna att det var stängt och wifi lika så… Sura promenerade vi tillbaka till hotellet och kostade på oss en öl och då fick vi även en ursäkt och pengarna tillbaka för duschen för nu hade de insett att det verkligen inte fanns något varmvatten. Den lilla, lilla söta affären hade öppet så vi gjorde ett försök att få tag i jordgubbar och glass till morgondagens midsommarfirande men det gick inte alls. Glass däremot hade de så nu har vi fått laddat upp med chokladmint-Vienetta till morgondagens midsommar lunch. Ett bra substitut för jordgubbar och gott som något 🙂
Så här ligger vi nu – i en fantastiskt vacker vik – i en boj – dagen innan midsommar – i liten kuling och grinregn. Men det gäller att göra det bästa av situationen och i kväll blir det en film och god mat i en varm ruff. Kram på er alla och må värmen vara med er 🙂

Liv och Magnus
Skickat via kortvågsradio eftersom internetuppkopplingen är = 0

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *