150621 Islay

När Magnus fyllde 40 för en sisådär 7 år sedan så önskade han sig re, resecheckar i present. Det fick han (och whisky såklart….) Resan bar av till den underbara lilla ön Islay på Skottlands västkust. Där finns 7 destillerier som producerar mycket rökiga drycker från himmelriket enligt min man. Vi tillbringade fyra dagar på ön tillsammans med Mats och Bettan och det var en av de härligaste semestrar vi har haft. Ja, semester utan båt menar jag ju då såklart ;-).  När vi besökte Lagavulin så upptäckte vi att de hade två st gästbojar direkt nedanför destilleriet. ”Här ska jag förtöja med Nanny en dag” sa Magnus då. Och detta är något som han ofta har pratat om under åren som gått. När våra goa vänner Per och Kajsa postade en bild på FB för ett par år sedan som visade hur deras fina Ester låg i en av ovan nämnda bojar så blev suget ännu större. Vi hade dessutom nu börjat att planera vår långresa och bojen skrevs nu självklart upp på vår ”måstelista”.

Jag måste erkänna att det var en maffig känsla att glida in i viken mellan alla vassa klippor och den gamla ruinen på ön utanför. Att djupet bara var 2 meter gjorde det hela lite onödigt spännande men när bojen väl var fångad och motorn avstängd så stod Magnus och jag bara och tittade på varandra. Sedan skrek vi lite också!. Vi låg i bojen nedanför Lagavulin – hur coolt är inte det? Dessutom är det midsommarafton! Jag fixade oss en midsommarlunch och varje gång jag tittade ut genom fönstret i köket så såg jag de vita byggnaderna med de stora feta, svarta bokstäverna målade på väggen. Häftigt! Lunchen blev så svensk det bara går med matjesill, gräddfil, färskpotatis och västerbottenost paj. Till detta en midsommarstång, svenska servetter och flaggor överallt. Gott! (ja inte sillen då… den fick Magnus såklart ha för sig själv!) Till efterrätt blev det mintchokladglass eftersom vi inte fått tag i några jordgubbar. Men det funkade hur bra som helst. Glass funkar ju alltid!!

Lördagen, midsommardagen, började med att Magnus tog jollen på en roddtur på 100 meter in till bryggan och fick sig en rundtur på destilleriet. I vanliga fall kostar detta 6£ men när vi var på Oban hittade Magnus ett formulär man kunde fylla i och när det var inlämnat så fick han gratis besök på ett antal destillerier runt om i Skottland. Lagavulin var ett av dem. Två timmar senare kom en saligt lycklig Magnus tillbaka. Det var en ordentlig rundtur med en mycket kunnig guide. Rundturen på Highland Park tog inte ens en halvtimme och där sprang de bara igenom fabriken och gruppen bestod mestadels av turister från kryssningsfartygen som hade bråttom. Här tog de sig tid och dessutom var de bara fyra st i gruppen så det fanns gott om tid för frågor och diskussioner. Att sedan guiden var en 18-årig, mycket söt och whiskykunnig bidrog i och för sig säkert också till upplevelsen. Speciellt när hon frågade honom om han inte ville ha med en whiskygudie i båten på vår resa. Av någon anledning så förstod nog Magnus att jag inte hade uppskattat det sällskapet så han fick helt enkelt tacka nej…

Vi släppte sedan bojen och trixade oss ut ur viken och lade till i Port Ellen bara en timme senare. Här har de nu fått nya fina bryggor med el och vatten. När vi var här sist så fanns det bara en pir mitt i hamnen där fiskebåtarna låg i lager utanpå varandra – något det fortfarande gör.  Dessutom drivs den lilla marinan mer eller mindre ideellt så här kommer vi undan med 16£ i hamnavgift inklusive el och vatten. Det är ca 240 SEK och nu tycker vi alltså detta är billigt… För ett par veckor sedan så gick jag i taket när Knippla hamn ville ha denna summa av oss i mitten av april. Då ingick ju duschar – här kostar en dusch 45 kr.

Hamnen blev ut på eftermiddagen faktiskt nästan full. De 20 talet gästplatserna tog nästan slut så då kan man undra hur här ser ut när det är säsong på riktigt! Men detta är ju en självklar hamn att angöra eller utgå ifrån när det gäller seglingar mellan Nordirland och Skottland. Vi har inte sett så här mycket båttrafik sedan vi lämnade Göteborg och knappt det!

Det är mycket lätt att komma i prat med de brittiska båtarna. Det är väldigt nyfikna på var vi kommer ifrån och var vi ska så vi har fått träffa många trevliga människor. Vi lånar seglingsguider och får råd och det är bra att vi har en Ipad med för den är helt suverän att använda och ta kort ur olika böcker. Så slipper vi köpa och anteckna så mycket.

Idag söndag och Magnus har varit på både Ardbeg och Laprhoaig så det var en nöjd man som kom hem utpå eftermiddagen. Undertiden fixade jag lite i båten och frostade bland annat av både frys och kyl, något som behövts länge nu. Dessutom så fick jag någonstans den lysande iden att tappa 2 dl vispgrädde i golvet, på heltäckningsmattan. Inte för att jag tycker att det var en av mina ljusare idéer men gjort är gjort och så blev mattan tvättad också.

Magnus har under eftermiddagen legat med huvudet nere i bland batterierna och håller på att koppla in det skiljerelä som vi köpte i Inverness.  Jag har hittat ett cybercafe med hyfsad uppkoppling – därför kommer det lite album nedan 🙂

Jag ligger ju lite efter med foton så här kommer ett som borde ha varit ute för längesedan…

2015-04-30 17.08.52 Fotoalbum – 150430 Avseglingsfest

Och så lite kanalbilder med mycket slussande 🙂

width="300" Fotoalbum 150608-16 Caledonian Canal

 

Återkommer snart med Islay bilder!

Bookmark the permalink.

2 Responses to 150621 Islay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *