151029 Nannyjobb hela dagen

Efter det att Björn lämnat så bestämde vi oss för att nu fick det vara färdigt med semester och resten av torsdagen blev en riktig fixardag.

De senaste veckorna så har vi helt plötsligt fått galopperande mögelslag på insidan  av kapellet. För att  stoppa dessa dumheter så fick det bli en tvättomgång med Shipshape för att bli av med detta. På vissa ställen fick jag till och med köra två gånger. Det mesta gick bort – men inte allt. Så det får nog bli en ytterligare en tvättning till av detta när nästa tillfälle ges.

Magnus gav sig i kast med våra reservnavigationsdatorer och såg till att dessa var uppdaterade och att det utan problem gick att ladda ner gribfiler mm.

Sedan så återställde vi garaget och gäststugan försvann. Samtidigt så passade vi på att röja lite extra och flytta runt sådant som vi faktiskt inte använder. Vilket innebär att en del grejor hamnade långt ner  i högarna och lite mer otillgängligt. Jag misstänker att det bara är en liten tidsfråga innan vi behöver något av det som ligger värst till! Men så är det att leva i båt. Det är ingen sport om man… 1) Direkt kommer på var man har stoppat undan en viss pryl.  2) Inte behöver riva ut minst en hel koj för att få tag i den eftersökta prylen.

Vi har också monterat upp en liten käck solcellslampa. Den är ful som stryk och ser ut som ett UFO – men den verkar väldigt bra! Det hela började med att vi, när vi låg på Islas Cias, insåg att det är inte alltid man är ombord på båten när solen går ner. Och solen går ner pangfort!  Detta gör att man inte alltid hinner tända ankarlanternan i tid och framförallt – det är svårt att hitta tillbaka till båten i mörkret. Alltså började jakten på någon form av solcellsdriven belysning med grundsyftet att kunna hitta Nanny. Det finns ett antal varianter på marknaden men vi hittade inget vi tyckte var tillräckligt bra. Vårt mål var ju inte på något sätt att ersätta ankarlanternan. Då slog det oss att vi skulle prata med vår gode vän Hans som jobbar med solcellsbelysning!  “Jag fixar det – jag har något bra” sa Hans och efter lite olika mellanhänder så kom lampan upp till Björn i Stockholm som alltså hade denna även med sig i bagaget till oss.  Efter att lampan legat och gottat sig i solen en  hel dag så slog vi på lampan och till vår förvåning så hade den inte bara en vit lampa i toppen utan även en ring av blå ljus under. Detta förstärkte ju även UFO-intrycket…. Tanken med lampan är att man ska kunna hänga den i bommen, precis över sittbrunnen. Men det funkar inte hos oss eftersom vi definitivt hade slagit sönder den mot targabågen. Så efter  lite rotande i vår “bra att ha låda” med div fästen, rostfria grejor mm så hittade jag ett överblivet pivotfäste och en liten rostfri, kapad snutt som blev över när Magnus gjorde slitlister av våra gamla fönsterramar. I bland känner man sig som Farbror Frej när man skruvar ihop lite saker och det blir, ni vet – så där jättebra!!! Eller som Skrot Nisse kanske… I alla fall. Nu kan vi men hjälp av fästet sätta lampan på alla ställen där vi har ett 25 mm rör – och som prov så sitter den på samma arm som GPS antennen på  radarstolpen. Och till vår förvåning så insåg vi att vi såg lampan från andra sidan av hamnen. Det blå lilla ljuset skar sig genom alla andra belysningar. Det verkar som sagt riktigt bra – vi återkommer med en utvärdering när vi har haft den ett tag. Tack Hans och Leading Light för att du låter oss prova så roliga grejor 🙂

Vår lilla UFOlampa

Vår lilla UFOlampa

Med lite överblivna smådelar fick vi ett mycket flexibelt fäste

Med lite överblivna smådelar fick vi ett mycket flexibelt fäste

Fastsatt på prov på radarstolpen

Fastsatt på prov på radarstolpen

Och medan ni därhemma pyntar era hus med div Halloweensaker så utrustar vi Nanny med badleksaker.. För att minska slitaget av storseglet mot vantspridarna vid medvindssegling så har vi förstått att det fungerar bra att tejpa upp vanlig rörisolering  runt spridarna. Det gäller bara att få tag på rörisolering i turistparadiset….. Efter att ha letat lite planlöst i ett par veckor så studsade jag till när vi fick förbi ett snabbköp i Vilamoura. De långa rörliknande badleksakerna som såldes överallt- vad var det för material i dem?? Förvillande lika rörisolering konstaterade vi och inhandlade snabbt två knallgula rör. Så denna dag fick Magnus visa sina hemliga förmågor som spindelmannen och tejpa upp dessa rör tillsammans med två andra skydd längst ut på vantspridarna. Jag kallade ju UFO-lampan för ful tidigare – men den är snarare söt än ful om man jämför hur det ser ut att ha knallgula badleksaker upptejpade i riggen. MEN – funktion får gå före skönhet i detta fall 🙂

Magnus, spindeln är i farten

Magnus, spindeln är i farten

IMG_0040

När han ändå var halvvägs uppe så tog Magnus sig en grundlig titt på riggen i allmänhet och försäkrade sig att allt såg bra ut inför den nu stundande överfarten till Kanarieöarna

Efter ett annat tips så testade jag också att hänga upp hängmattan under doghouset! Riktigt skönt faktiskt!

Man kan inte jobba hela tiden...

Man kan inte jobba hela tiden…

Bookmark the permalink.

2 Responses to 151029 Nannyjobb hela dagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *