160123-24 Dygn 3 mot Martinique

Position 24/1 kl 12:00 UTC: N16*50 W030*43

Avverkade sjömil senaste dygnet 115M

Avverkade sjömil totalt: 335M

Antal sjömil kvar: 1747M

Medelfart senaste dygnet 4,79kn

Medelfart totalt 4,71kn

Kl är 21 på lördagskvällen men det känns som om det är mitt i natten. Magnus sover. Månen lyser även i natt men det är mer disigt och inte lika månklart och spöklikt. Jag sitter som vanligt i min hörna på styrbordssidan under doghouset. Fötterna stödjer jag mot träpallen som står på durken och detta gör att jag har bra stöd mot rullningarna. Dagen har varit disig och solcellsladdningen inte helt 100 så vi kör motorn en timme för att toppa upp batterierna. Vi är väldigt rädda om våra batterier. De är ju nya sedan i Frankrike och vi vill att de ska hålla länge. Samtidigt så passar vi på att köra watermakern och ladda datorer. Vi seglar förfullt ändå och kör med växel i på endast 1200 varv vilket ger ett ganska behagligt ljud. Vi toppar 7 knop i de små nedförsbackevågorna men det är vinden som fixar det, inte motorn. PANG, PANG, PANG. Tre snabba, dova smällar i doghousets fönsterrutor och jag hoppar minst en halv meter och blir spänd som en fjäder. Det tar ett par sekunder innan jag inser att det bara är flygfiskar igen. Jag är ju så otroligt lättskrämd och hoppar alltid högt när vi ser på film och något oväntat dyker upp. Även om jag har sett filmen innan och vet var och när – så hoppar jag fortfarande lika högt varje gång. Flygfiskarna är trots sina flyganfall fascinerande! Jag trodde att de hoppade från våg till våg – lite så som laxar gör men, uj så fel jag hade där. De flyger ju flera hundra meter. Ibland ser vi hela stim som flyger längs vattenytan mellan vågorna och glänser i solen. Men jag tycker de kan hålla sig från däck för de fjällar ner något vansinnigt och de stinker verkligen. Fast de är ganska vackra. Precis när de landat på däck så är de alldeles djupblå och skimrande. Och självklart så sprattlar de något alldeles förfärligt. Jag har en plastpåse beredd som jag sticker handen i och om jag når dem utan att gå upp på däck så åker de i plurret så fort det bara går igen. Förhoppningsvis så överlever de denna behandling men om jag inte gjort något så hade de definitivt inte överlevt! Bara denna kväll har jag plockat 6-7 flygfiskar och det ligger ett par kvar framme på däck som får ligga där tills i morgon. Som sagt – totalt flygfiskanfall denna kväll. Annars ser vi bara lite småfåglar som håller sig längs vågtopparna och jagar småfisk. Idag har vi inte sett en enda båt. Det närmaste var en fiskebåt 20M bort som vi såg på AIS:en. Det är ca 4 timmars segling det J

Det hela flyter på ombord och vare sig Magnus eller jag har väl förstått vad det är vi har gett oss ut på. Kl 12 varje dag så sätter jag ett kryss i det stora överseglingskortet. Det känns så mäktigt stort att vi har vikt ihop det så att vi inte ser båda kontinenterna samtidigt. Bara för att det hela inte ska bli så oöverkomligt. Nu har jag ju bara hunnit sätta två X ännu och tanken på att det ska bli minst ett 15-20 tal till gör det hela lite ännu mer skrämmande. Det är länge…. Men vi tar dag för dag som den kommer. Vad vi kan se på väderprognoserna de kommande tre dygnen så ser det fortfarande väldigt stabilt ur. Och precis som Leila och Doug kommenterade via SMS så gör vi bra fart hitintills. Mycket bra fart. Vinden ska öka lite ytterligare på måndag så vi får väl se vad det kommer att innebära. Den berömda medströmmen har vi ännu inte fått med oss utan vi har en nordgående ström på ca 1 knop som sätter in i sidan och följaktligen trycker oss norrut. När vi lämnade Mindelo så ville inte den mekaniska loggen fungera. Det är ju som ett litet skovelhjul som sitter framme i fören och med hjälp av den så kan vi se hur mycket med/mot/sidoström vi har. Magnus hade ju plockat ur och rensat denna i Las Palmas men förmodligen hade den växt fast under våra få dagar i Mindelo. När man plockar ur den så öppnas ju ett hål rakt genom skrovet på båten och det sprutar alltid en massa vatten och det är allt lite läskigt att lossa något sådant. Framförallt ute på Atlanten…. så vi bidade vår tid och helt plötsligt så lossade den i eftermiddags. Tänk så glad man kan bli av att saker lagar sig alldeles själv! Magnus blev gladast för då slapp han gå och fundera på om han skulle plocka loss den eller inte!

Lördagsmiddagen blev enkel. Nudlar kort och gott. Jo, L8 – vi äter nudlar, vi också (så det så… fniss) Tack för väderprognosen – håll oss gärna uppdaterade!!

Och tack för dagens hälsningar från Bror i Bergen i Norge, där det är 4 grader varmt(kallt) och regnar. Då vet vi att allt är som det ska där. Och vi ska självklart hälsa alla delfiner och valar, ni på Salbuland.

Stor kram till Ingela och Uno på Hönö, Ia och Patrik och Per och Kajsa också <3.

Det är som sagt mycket roligt med sms!

Söndagen började lugnt och vi fick till och med till varsin saltvattensdusch i sittbrunnen som avslutades med en liten skvätt färskvatten. Nu seglar vi med enbart halv genua. Det blåser 12-13 m/s och mer tvärsvind med kuling i byarna. Nanny är väldigt lovgirig och i byarna så orkar inte riktigt Boris att hålla emot så man får sitta med en hand på ratten och hjälpa honom lite. Inte bra – men det fungerar. Magnus har pratat med MyFlower via kortvågsradion och de gör god fart på bara genuan. Så god fart att de nog snart är ikapp oss. Vid lunch låg de 60M bakom oss. Det är lite skillnad på en Rasmus 35 och en Gekko 39 när det gäller fart.

Nu är det snart dags att köra igång med kvällens middag. Blir lite lurigt i detta vädret men det ska nog gå bra.

Kram på er alla.

Ps – Som vanligt – alla inlägg som görs via kortvågsradion eller satellittelefonen just nu, så kan vi inte se eller svara på några kommentarer.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *