160124-25 Dygn 4 mot Martinique – Kuling på Atlanten

Position 25/1 kl 12:00 UTC: N16*48 W032*45

Avverkade sjömil senaste dygnet 119M

Avverkade sjömil totalt: 454M

Antal sjömil kvar: 1631M

Medelfart senaste dygnet 4,96kn

Medelfart totalt 4,79kn

Natten mot måndag var den jobbigaste sedan vi påbörjade denna segling. Magnus gick och la sig strax efter 19 och jag satt till rors med ¾ genua ute. Inget storsegel. Ändå gjorde vi bra fart i nedförsbackarna. Men Nanny stannar upp lite i vågdalarna. Vågorna byggde sig sakta och säkert upp och fräste rejält inemellan. Vinden varierade fort mellan 8 m/s och 17 m/s och vid varje vindökning så kantrade också vinden. Detta hängde inte Boris med på och jag fick gång på gång back i focken. Jag kände mig mycket nöjde med att vi tagit beslut om att ta ner storseglet. Även om vi har dubbla preventgajar som håller bommen på plats så smäller det och det är otroliga krafter när vinden kommer in från fel sida av storen och vill köra över den till andra sidan med full kraft. Det är då preventlinorna kommer in och ser till att det blir stopp efter bara en liten bit. Men det smäller rejält och sliter på allt, så detta vill vi undvika in i det längsta. Detta är mer vind än vad jag tycker om. Jag känner mig både liten och maktlös när det är så mycket vind och mörker runt mig. Som tur är så sken även månen även denna natt. Då och då kommer en av de riktigt stora vågorna fräsande och ibland från lite fel vinkel och då skvätter det in rejält med vatten i in i sittbrunnen. Faktiskt så mycket att vi satte in nedersta luckan ner till salongen. Dels för att skydda för stänket men även för att stänga till om det skulle slå in en våg på riktigt. Kl 01 orkade jag inte längre och det var riktigt skönt att få krypa ner och lägga sig i slingerkojen och få lämna över till Magnus. Magnus är inte alls lika orolig som jag i dessa lägen men det är viktigt att han får sova så att han kan ta över om det blir värre. Tyvärr kunde jag inte sova en blund i rullandet och vinandet. Kl 06 tog jag över igen och Magnus sov till 10 tiden. Jag försökte sova en timme men det gick bara inte utan det var lika bra att försöka fixa lite mat. Nu hade vi nämligen full kuling. 14-15 m/s. Det blev enkel mat. Potatis och löksoppa tillsammans med ett par knäckemackor. Uj, vad gott det var. Tack Tina för att du skickade med ungarna ett par paket knäckebröd!

Trots att det blåser lite för mycket så har vi det bra ombord och vi mår bra.

Nu vid lunch har vi pratat med MyFlower igen och de har det bra, de seglar på bara genuan de med och de är nu bara 25 distans bakom oss. De gör ju 20% mer fart än vi och då bör de komma ikapp oss i kväll eller så.

Tack Jan på Hönö för SMS – kul att höra att du gillar vad vi skriver. Ove på Salbuland, Leila och Doug påpekar att flygfiskar går att äta och att det på vissa ställen är en delikatess. Jag är tveksam till detta…. De ser inte ätbara ut J Lotta V – vi pratar mer när vi är framme, det hade varit jättekul!. Kram till dig, Kjetil och trollungarna. Jesper – god fiskelycka!

Detta inlägg är skickat via satelittelefon och vi kan inte se eller läsa några kommentera eller svara.

Kram Liv o Magnus

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *