160204-160205 Dygn 15 mot Martinique

Position 5/2 kl 12:00 UTC: N14*55 W57*00

Avverkade sjömil senaste dygnet M 119

Avverkade sjömil totalt: 1874M

Antal sjömil kvar: 216M

Medelfart senaste dygnet 4,95kn

Medelfart totalt 5,22kn

Ovädret kom över oss på mindre än en halvtimme. Kl 03:30 i morse hade vi platt vatten och motorgång. Jag skulle precis väcka Magnus när det började blåsa så sakteliga och jag slog på radarn för att dubbelkolla. Ett jätteregnväder låg bakom oss och kröp sakta ikapp. När Magnus vaknat och fått sitt kaffe så blåste det gott och väl 9-10 m/s. kl 04 så var det som sagt över oss. Vi hade endast en pytteflik ute av genuan och med vinden i rumpan, spöregn och byar p å 20-22 så blev detta inte roligt! Det så bekanta rullningen infann sig direkt och sjön byggde upp sig till jättevågor på bara ett tiotal minuter. Magnus körde ner mig och sa att jag skulle gå och lägga mig. I dessa lägen är jag rädd. Så är det bara. Det tar ett tag innan jag får komma in i situationen varje gång och liksom vänja till mig. Det blåste så att biminitaket fick tas ner och i kastbyarna la sig Nanny ner så att vi fick vatten in i vasken i köket. Alltså inte bara att det kom upp i vasken, det gör det ofta, det lutade så mycket att det rann in i skafferiet bakom vasken. Så vi fick stänga den genomföringen. Det blev ju inte direkt mycket sömn på mig i natt. Magnus och jag pratade med varandra inemellan vidbyarna och min goe man sa flera gånger “Det är inte farligt – bara lite jobbigt” Magnus fick passa autopiloten för han sparkade bakut i nedförsbackarna ibland och orkade helt enkelt inte med att hålla emot. Gång på gång hörde jag hur sjöarna slog in i sittbrunnen och Magnus muttrade argt. Grejen är det att jag, duktig som jag är, hade packat undan våra grova seglarbyxor. Vi trodde att vi skulle klara oss långt med de lite lättare goretex regnbyxor som vi också har. Men nä….. Framåt 10 tiden idag på förmiddagen lugnade det ner sig lite. Magnus fick sova en liten stund och jag rotade ur HELA akterruffen för att hitta de undanstoppade seglarbyxorna som självklart låg längst in. Vi hann också få i oss lite mat innan helvetet brakade loss igen strax innan 14. Då hade vi precis kaxat till oss lite och skickat upp både fock och genua med bommar och hela alltet. Så det var bara f ör mig att klättra upp på däck i kulingen och ta ner focken och tvinga ner den på däck och binda fast den. Vi trodde inte riktigt att det skulle vara såhär i Karibien…. Var är solen och “glass-seglingen” Just nu sitter jag på golvet, framför kylskåpet och skriver detta för där kan jag sitta någorlunda stabilt. Allt inne i båten är blött och fuktigt. Vi ska ta ner en väderprognos när vi skickar detta inläggen men tyvärr verkar det som våra två sista dygn kommer bli jobbiga. Vi har en Amerikansk båt bakom oss som precis ropade upp oss på VHF:en och ville bara kolla läget. De hade också haft en mycket, mycket jobbig natt men ville bara kolla att allt var ok med oss. Allt var även ok med dem och vi kom överens om att ha på VHF:en för att kunna ropa på varandra om det skulle vara något.

Nu kör vi ner huvudet och gör de sista timmarna…. Lite mindre än två dygn kvar. Håll tummarna att skitvädret ger med sig.

Kram Liv och Magnus

Bookmark the permalink.

One Response to 160204-160205 Dygn 15 mot Martinique

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *