Tryckkokaren – en vinnare!

Nu har jag testat lite hej vilt, högt och lågt med tryckkokaren.

Efter julens revbensspjäll gick jag loss på “pulled pork” – vilket var helt underbart och fantastik gott. Och jag är inte särskilt bra på att laga mat, ska erkännas… Så det måste vara enkelt för det ska funka för mig! Och detta var ju löjligt enkelt. – sa jag att det blev gott?

Därefter vågade jag mig på att experimentera lite och fortsatte med en kycklinggryta: Ett kilo halvt frusna kycklingklubbor frästes snabbt för att skinnet skulle på lite färg, tillsammans med lite lök, äpple, paprika och curry. Därefter hällde jag på lite vatten och grädde. Det fick koka upp under omrörning och sedan satte jag på locket och lät trycket gå på. Efter 5 minuter stängde jag av värmen och efter ytterligare 10 minuter släppte jag ut trycket och “taadaaa” Mumsig,  mör kycklinggryta som försvann så fort att jag själv knappt han med att smaka.

Men till kycklinggrytan fick jag ju koka ris – och det är ju jobbigt 😉 Så då började jag fundera på om man kunde lägga ris/pasta direkt i grytan och få fram lite “enhandsmat”. Vi tycker om grytor när vi är ute och seglar för det är enkelt att äta ur våra lunchjugs. Det är även varmt och mättande och om jag nu kan hitta ett enkelt sätt att tillaga dessa grytor utan att behöva jobba mig så mycket och dessutom smutsa ner flera kastruller och stekpannor. Så igår körde jag ytterligare ett test. Köttfärssås med pasta.

Jag fräste köttfärs (500 gr) och lök i botten på grytan. Kryddade med det jag hade i skåpet (oregano, timjan, cayenne, dragon, basilika, grillgrydda – typ) Tyvärr hade jag ingen vitlök! Undra när det hände sist i det Bryngelssonska hemmet? Sedan hällde jag i två burkar krossade tomater, 3 dl vatten och 3 msk mjölkpulver blandat med ytterligare en dl vatten. Till sist rörde jag ner 5 dl fullkornspenne och satte på locket och lät det hela koka upp. Efter fem minuter stängde jag av plattan och efter totalt 15 minuter släppte jag ut trycket. Även denna gången blev det kalasgott 🙂 Och dessutom med minimalt av disk efteråt! Det här räknas verkligen som första klass i SPD-klubben (Spara På Disk) som jag tror att till och med farfar hade gillat (hihi)

Köttfärsröran blev riktigt krämig i konsistensen. Dock skulle jag kunna ha haft i lite mer pasta för att dryga ut lite och göra det lite mer ekonomiskt. Ca 2 dl till tror jag hade passat och då hade nog en dl vatten till varit nödvändigt. Det brände också fast lite i botten och det tror jag beror på att jag inte rörde under uppkokning så som jag gjorde förra gången. Jag har läst på lite också och förstått att det är viktigt att man rör om under själva uppkoket när det är mjölkprodukter i och därefter låter trycket gå på. Orsaken till att jag använde mjölkpulver är för att jag måste lära mig laga mat utan färska varor. Jag misstänker att tillgången på mejeriprodukter kommer vara starkt begränsad under låga perioder av vår segling och därför tycker jag det är bättre att testa lite hemma och kanske bocka av ett par av misstagen redan nu.

Nästa test blir kycklingfile med kokosmjölk och ris. Kan man koka ris i kokosmjölk? – jag återkommer med svaret på det 🙂

Men en sak är säker. Tryckkokaren har definitivt förtjänat sin plats i båten. Jag är nog nästan lite småkär i min nya leksak!!

Bookmark the permalink.

4 Responses to Tryckkokaren – en vinnare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *