170313 Dygn 1 mot Jamaica

Dygn 1

Måndag 170313 kl 12:00

Position: 13*43.40N 80*24.96W

26 timmar / 108M

Efter mycket om och men kom vi faktiskt iväg från San Andrés. Men det tog sin tid. Agenten som lovat att ha alla våra papper klara på lördagskvällen hörde inte ens av sig. Först kl 08 på söndagsmorgonen fick vi tag i honom. Då hade vi velat vara ett par timmar ut till havs redan. Han skyllde på allt och alla så det var bara att vänta.

Grejen är den att när man ska iväg på en längre översegling och har ett ganska skakigt väderfönster så vill man iväg när man har tänkt att komma iväg. Det kan tyckas att fyra-sex timmar hit eller dit inte har någon betydelse. Men det har det. Framförallt så kan det bli en onödig natt till. Vi går ju aldrig in mot en kust i mörker och då blir det så att vi får sakta ner och ta en natt till om skymningen kommer.

Men, som Peter på Helena säger. Med alla nackdelar så finns det också en fördel. Denna fördel kom i form av en fransman…. Kommer ni ihåg att jag berättade att vi lade ett skambud på en watermaker för tre veckor sedan? Eftersom watermakern kommer från en båt som har förlist så är skickat mycket tveksamt. Därför ville vi inte betala så mycket. Men vi gav ett så lågt bud att fransmannen blev arg…. Vi struntade i det och vi har glatt vinkat och hälsat på honom när vi åkt förbi hans båt sedan dess.

Jag satt nere i salongen och tog ner väderfiler när Magnus helt plötsligt sa

“Nu tror jag att Fransmannen är på väg hit…..tänk om han har ändrat sig?”

Jag satt kvar nere i salongen och tänkte att det var bäst att inte störa. Fransmannen frågade om vi skulle åka och Magnus förklarade att vi bara väntade på agenten.

“VIll ni ha watermakern?”

Nu satt jag och höll tummarna och tänkte yes, yes, yes.

Magnus nickade lite försiktigt.

“lägg på 100 USD och ni får den”

Magnus låtsades tveka lite innan han nickade allvarsamt och sa ok.

Jag jublade inombords.

Vi hade snabbt och kvickt en omgång “skrot” ombord. För vi vet inte om den fungerar. Om membranet är trasigt så har vi slängt en massa pengar i sjön. Om det fungerar så har vi gjort en bra affär. Det känns i alla fall bra. Sån nu har vi något att göra på Jamaica om vi skulle bli syslolösa där LOL

Strax efter 10 kom vi i alla fall iväg. Solen sken och motvinden var konstant. Precis som prognoserna sagt.. Faktum är att vi ska gå för motor i nästan 1,5 dygn innan vi rundar ett stort rev och ska få segelvind. Om prognosen håller. Det är skumpigt och bumpigt ombord för vågorna är väldigt krabba Vi gör inte mer än ca 3-4 knop i den grova sjön och vi har ca 1,5-2 knop i motström . Att förflytta sig i båten är väldigt spännande. Det är lite som lustiga huset. Det är myrsteg som gäller och små sådana. Några åt ena hållet, några åt andra och så ett par snabba när båten hämtar andan, åt rätt håll.

Vi är inte helt ensamma härute. Med oss så gick Peter och Ria på Helena. De har ju ingen mast på sin båt och de är på väg upp till Florida för att sätta båten på ett skepp hem där. Deras båt är större och snabbare så de har redan tuffat förbi oss. Men det är ändå tryggt att vara två. Det har inte blivit mycket sömn denna natt. Jag tog första passet och Magnus andra.

Vi har också aktiverat vår mobiltelefon men vi har fått ett nytt telefonnummer. Väderfönstret kom så fort att vi inte kunde göra det själva så det fick syster Tina göra. Så nu kan vi även prata med Helena eftersom deras VHF inte har så lång räckvidd.

Om ni vill så går det att skicka sms till oss gratis och lätta upp vår dag. . Gå i såfall in på http://messaging.iridium.com

Glöm inte skriva vem det är ifrån för vi ser inte avsändaruppgifterna som läggs in i formuläret.

Tel: +881 632 625 306

Sköt om er så hörs vi

PS detta inlägg är skickat via satellittelefon och vi kan inte se eller svara på några kommentarer.

Sköt om er så hörs vi

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *